Regels van het snijtesten

Door Job Koesoemobroto

Hieronder lees je de basisregels voor het snijtesten. Het is uiterst belangrijk dat je het zwaard respecteert. Het is een wapen. Bij vuurwapens gelden strenge regels, niet voor niets. Een goede Jian is op korte afstand dodelijker dan een pistool!

Veiligheidsvoorschriften

  • Wees ervan bewust dat een zwaard een dodelijk wapen is.
  • WEES ALTIJD VOORZICHTIG.
  • Trek het zwaard nooit uit de schede maar duw de schede van je af.
  • Met het zwaard in de schede geef je hem aan een ander over met twee handen en houdt het zwaard horizontaal.
  • Uit de schede geef je het zwaard aan een ander over met de punt naar beneden en het plat (niet het scherp) naar voren.

Doelen

  • Begin met plastic flessen, deze zijn makkelijke doelen.
  • Dikke flessen laten duidelijk de baan van de snede zien.
  • Melkpakken zijn moeilijker omdat ze lichter zijn.
  • Groente of fruit kan (roest)vlekken geven. Maak het zwaard goed schoon met zeep en/of alcohol. Daarna het zwaard olin.
  • Met water of groente kan de vloer glad worden. Pas op.
  • Verplaats daarom het doel regelmatig naar een schone plek.
  • Bij doelen met water hou je het zwaard zoveel mogelijk met de punt naar beneden. Zo voorkom je dat water in het handvat kan komen.

De snijtest

  • Markeer het testgebied (Range). Kijkers houden minimaal 5 meter afstand (tekening 1).
  • Alleen degene die de test uitvoert (de Tester of Cutter) staat in de Range tijdens de test.
  • Alleen de Range Master mag de Range binnenkomen om het doel op zijn plek te zetten of te vervangen en de Range weer vrij te maken - NIEMAND ANDERS.
  • De Range Master legt het doel op zijn plek, niet de Tester.
  • Na de test stapt de Tester naar achteren en houdt het zwaard met de punt naar beneden.
  • De Range Master komt altijd vr de Tester de Range binnen, zodanig dat de Tester hem ziet.
  • Nader de Tester NOOIT van achteren, ook de Range Master doet dat niet.

5 belangrijke punten

  1. Respecteer het blad, het is een wapen, het kan dodelijk zijn
  2. Plan je slag en benoem je doel . Bijvoorbeeld: "Ik doe de liao (schuine opwaarste slag) en ik raak het doel op dat punt van het etiket". Eventueel markeer je het doel met een stift.
  3. De baan van de slag - Het scherp en het snijvlak moeten dezelfde richting hebben, deze is plat en niet gebogen (tekening 2).
  4. Heb controle over de hele snede . Bij het snijden testen we ons zelf, niet het zwaard. Maak de snede precies, heb vooral ook controle over het eind van de beweging.
  5. Inspecteer het blad . Maak het blad schoon en droog, controleer en inspecteer het op beschadigingen. Inspecteer het zwaard ook voordat je begint.

 

 

Tekening 1; De range




Tekening 2; De baan van de slag

Deze regels zijn samengesteld door Job Koesoemobroto. de informatie heeft hij verzameld uit de website en forum van Scott Rodell en gesprekken met hem.

Vragen, suggesties en aanvullingen graag via het forum van jianfa.nl.

Houd focus, doe voorzichtig en heb veel plezier.

 

Meer informatie:
Rodell, Scott M.; Test Cutting for Historical Chinese Swordsmanship. Seven Stars Books & Video, 2008
www.grtc.org

Job Koesoemobroto's Golden Flower Tai Chi
www.goldenflower.nl